Spel

Middaglossing / Z.L.U:

Sinds de overgang naar de marathon vluchten heb ik mij uitsluitend gefocust op de middaglossingen, het jammere hieraan is dat ze dit spel hebben ingedeeld in Sectoren, en de charme van een echt Nationaal concours er uit is gehaald. Natuurlijk heb ik makkelijk praten hier in het zuiden van het land, de wind is nu eenmaal een bepalende factor in onze duivensport, vandaag zit ik goed, morgen weer een ander.

Het feit dat wij hier maar 5 à 6 middaglossingen hebben heeft mij doen besluiten om de komende jaren mij ook wat meer te gaan focussen op de Z.L.U vluchten, omdat ik dit ook hele mooie vluchten vind en ik wat meer spel in het seizoen wil dan alleen de middaglossingen, om nu heel het jaar duiven te houden voor maar 5 à 6 vluchten vind ik maar weinig.

In het seizoen 2019 ben ik dan ook voorzichtig gestart met de deelname aan de Z.L.U vluchten, omdat dit een geheel andere discipline is en ( vaak ) een ander slag duif, ben ik gestart met duiven bij te halen/te kweken welke deze afstanden makkelijk en als het moet in 1 dag kunnen overbruggen.

De weduwnaars:

De weduwnaars worden vanaf begin van het seizoen tot aan het begin van de marathon vluchten ( alleen bij goed weer ) wekelijks gespeeld, prijs halen op deze voorbereidende vluchten is eerder uitzondering dan regel, dit vind ik ook het minst belangrijk. Belangrijk is voor mij dat als er eenmaal een duif thuis is, de rest redelijk vlot moeten volgen.

De dagelijkse training is in het begin van het seizoen, alleen ’s avonds verplicht ( minimaal 1 uur ) maar de laatste jaren hoef ik hier weinig meer aan te doen, en vliegen de weduwnaar uit zich zelf in goede doen vaak het dubbele van deze tijd.

Nestduiven:

Ook deze duiven worden wekelijks bij goed weer gespeeld, en worden de ene dag in de ochtend uitgelaten, en de andere dag in de middag voor hun dagelijkse vrije training, meestal voor zo’n 2 à 2,5 uur, er wordt niet gekeken of ze wel of niet trainen. ( een gezonde in vorm zijnde duif vliegt uit zich zelf )

Voersysteem:

Hier zijn de meningen ook vaak verdeeld, als je 10 liefhebbers hiernaar vraagt krijg je 10 verschillende antwoorden. Op de dag van vandaag is het voer van welke fabrikant dan ook dusdanig samengesteld dat de ( meeste ) hiervan in de extra energy behoefte van onze duif kan voorzien. Er zijn zat voorbeelden van goed spelende liefhebbers welke het goedkoopste voer voeren en toch super presteren, ( resultaten begint gewoon met goede duiven ) voer speelt dan een ondergeschikte rol.
In het vliegseizoen houd ik graag vast aan een systeem welke ik zelf al jaren toepas, en meng ik zelf verschillende zakken door elkaar.

Beyers
Koopman All-in-One

Versele Laga
Gerry Plus

Versele Laga
Energy Plus
Zoontjes mengeling ( voor de weduw-duivinnen welke niet gespeeld worden )

Bijproducten : Roodsteen & Grit, Vitamineral, Piksteen, Rodivit, Snoepzaad, Pinda’s.

De nestduiven krijgen dezelfde samenstelling als de weduwnaars, met dien verstande dat deze heel het seizoen door Volle Bak krijgen en naar behoefte kunnen eten. Mijn mening is een goede duif eet wat hij nodig heeft, en zal zelden of nooit te vet worden, de duiven die dat wel worden zijn vaak niet je beste vliegers.

In het drinkwater zit in de winter ¾ van deze rustperiode verse knoflook in het water, en wordt water dagelijks (bij)gevuld. De enige kuur welke ze hier in de winter krijgen is zoals ik dat noem een zuurstof kuur ( bij goed weer de kleppen open ) en zoveel mogelijk verse frisse lucht in de kooi, is ook een van de reden dat hier gedeeltelijk de ramen zijn verwijderd dan wel altijd open staan, en hiervoor windbreekgaas is geplaatst.

Medisch:

Hierover kan ik de laatste jaren kort over zijn, als ik geen hoofdpijn heb hoef ik ook geen paracetamol te nemen, en dat is bij de duiven dan ook niet anders.

Ik zeg niet dat als het echt nodig is dat ik niets geef maar probeer dit tot een minimum te beperken en doe dit alleen als na een medische controle de duiven wat blijken te mankeren, onze duiven moeten nu eenmaal in top conditie zijn om goed te kunnen presteren, en het gezond houden speelt hierin een belangrijke rol.

Jaarlijks krijgen ALLE duiven incl. de kwekers hun verplichte Paramixo enting.

Tijdens het seizoen worden de duiven om de 3 à 4 weken aangeboden voor een gezondheid check, bij Dr. Henk de Weerd ( Jan van Wanrooy ) en/of C.P.Timmers. In het seizoen is de eerste check 3 weken voorafgaand aan de eerste marathon vlucht. Onze duiven komen in het seizoen tijdens het vervoer in nu eenmaal in aanraking met andere duiven, en lopen nu eenmaal het risico besmet te raken, mocht dit het geval zijn is het noodzakelijk dit z.s.m te constateren en te verhelpen, het seizoen voor een marathon speler is nu eenmaal te kort om hierin te verzaken.

Natuurlijk heb je melkers die ( denken de wijsheid in de kan te hebben ) en zeggen dat zie ik zelf wel of ze wat mankeren, deze melkers zal je dan ook zelden of nooit bij de dierenarts tegen komen in de wachtkamer, maar even zozeer in de kop van een uitslag.

Om bovenstaande reden worden de jonge duiven op bijna spartaanse wijze gehouden. Ze worden niet verduisterd, en nadat ze gespeend zijn wordt de kooi ( op de schapjes na ) niet meer schoon gemaakt, de duiven die hier niet tegen kunnen en tekenen van zwakte vertonen worden direct uitgeselecteerd. Deze natuurlijke selectie heeft er toe geleid dat ik de laatste jaren zelden nog een duif hiervoor hoefde uit te selecteren. Getracht wordt deze jongen met de jonge duivenvluchten tot 300 km te spelen en dan het liefst al 1 maal 2 nachten mand te geven.