Slechtvalken & Duiven

SLECHTVALKEN en DUIVEN.
 
Boven op het gebouw van de Koninklijke Luchtmacht, langs de A16 tussen Breda en Prinsenbeek, is een nestkast geplaatst voor slechtvalken. Dit jaar heeft er een koppel slechtvalken gebroed en op 20 april zijn er 4 jongen uitgekomen.Zij hebben allen eind juni/ begin juli het nest verlaten. Dit nest is gedurende de gehele periode voorzien geweest van een camera, zodat e.e.a. goed te volgen was. Het was dan ook duidelijk, dat meerdere duiven het slachtoffer waren geworden van dit koppel.
In de loop van mei, heb ik contact gezocht met de persoon die werkzaam is bij de Koninklijke Luchtmacht en zich bemoeide met het nest van deze slechtvalken. Ik ben zelf duivenmelker en woon op ongeveer 700 meter van het gebouw.
Dit heb ik hem ook verteld. Maar ik heb hem ook verteld, dat ik zeer geïnteresseerd was in de herkomst van de duiven en of het duiven waren van de vlucht of van het hok of verwilderde duiven die door de slechtvalk worden gepakt.
Ik heb hem toen om de ringen gevraagd en hem tevens toegezegd, dat ik hem de resultaten van mijn onderzoek zou toesturen. Hij was ook zeer benieuwd en zegde toe, dat ik de ringen zou krijgen. Dat is dan ook gebeurd.
Volgens zijn opgave zijn gedurende de gehele periode ( ongeveer 1000 uren opname ) 55 – 60 duiven binnen gebracht door de slechtvalken. Ik heb 35 vaste voetringen gekregen. Dat ik niet alle ringen heb , heeft te maken met het feit, dat men onder het nest al enkele malen de “troep” had opgeruimd en daar zaten ook ringen tussen. Er worden ook pootjes met ringen erom opgegeten door het koppel en elders uitgepoept.
De eigenaren van alle 35 ringen heb ik gebeld. Het was een hele klus, maar wel de moeite waard.
Hoewel men het vervelend vond, dat ze op deze wijze hun duif waren verspeeld, was men toch erg enthousiast om te vernemen waar hun duif gebleven was. Een van de liefhebbers, een man uit Bergentheim,ging nog elke morgen kijken of zijn favoriet nog thuis was gekomen. Het was een zeer goede duif uit 2011, die zijn  prijs haast nooit miste. Nu kon hij dat hoofdstuk afsluiten, zei hij.
Een liefhebber uit St. Hubert merkte op, dat het plaatsen van nestkasten gestopt moet worden, omdat daardoor veel te veel slechtvalken geboren worden en die nemen hem zijn hobby af.
 
Het overzicht van de 35 ringen, ziet er als volgt uit:
 
14 jonge duiven     : 6x Belg en   8x Nederland.
21 oude  duiven     : 2x Belg en 19x Nederland.
 
Jonge duiven:
De 6 Belgische jonge duiven zijn allen verloren gegaan van een wedvlucht. In België begint men in mei al met de wedvluchten. Zij hebben de weg naar huis niet direct kunnen vinden, zijn gaan zoeken en daarbij een prooi voor de slechtvalk geworden.
Van de 8 Nederlandse jonge duiven, zijn er slechts 2 van de wedvlucht verloren gegaan. Zij komen uit St. Hubert en Heinenoord.De andere 6 duiven zijn van het hok verloren gegaan. Zij komen uit ‘s-Hertogenbosch, Roosendaal, Rijsbergen, Etten Leur en Tilburg ( 2x ). We beginnen in Nederland later met de wedvluchten. Vandaar dat er meer van het hok verloren zijn gegaan.
 
Oude duiven:
Slechts 4 van de 21 duiven zijn niet van een wedvlucht achter gebleven. Zij waren reeds geruime tijd van het hok kwijt. Zij komen uit Wanssum, Deest, Axel en Geffen.
De andere 17 duiven zijn verloren gegaan bij een wedvlucht. Net als bij de jonge duiven, de weg kwijt, gaan zoeken ( vaak alleen ) en toen gepakt door de slechtvalk.
De 15 Nederlandse duiven komen uit: Noord-Brabant 7x, Zeeland 1x, Zuid-Holland 2x, Gelderland 2x, Overijsel 1x, Limburg 1x en Groningen 1x.
 
De lossingsplaatsen zijn niet van alle duiven bekend. Er zijn er gelost op 100 km. van Breda, maar ook op 300 km. Het lijkt erop, dat de slechtvalk het vooral gemunt heeft op duiven die alleen vliegen.
Het valt erg op, dat er geen duiven gepakt zijn uit de directe omgeving van de nestkast. Geen ringen uit Breda, Prinsenbeek of Terheyden. Dit is erg verrassend of is het toeval ? Het kan zijn, dat de slechtvalk zich vooral richt op duiven die alleen vliegen en niet op duiven die in een klad vliegen. Mogelijk dat onze duiven elders gepakt worden.
Het is mij niet bekend hoeveel nestkasten er staan, maar als per nestkast ongeveer 60 duiven worden gepakt, dan gaat het toch om grote aantallen. En daar zitten ongetwijfeld kostbare duiven bij.
In dit onderzoek zijn 25 van de 35 duiven gepakt van een wedvlucht. DAT IS 70%.
Als men gedacht heeft, dat veel verwilderde duiven, die op gebouwen vertoeven, gepakt worden, dan blijkt dat zeker niet uit dit onderzoek. Het zijn vooral duiven van de vlucht, die de weg even kwijt zijn en gepakt worden.
 
Het valt niet te ontkennen, dat slechtvalken een gevaar zijn voor de duivensport.
Dat een aantal jaren geleden het plan is ontstaan om de populatie slechtvalken weer op peil te brengen, is, hoe vervelend ook voor de duivensport, enigszins te begrijpen. Maar als er nu voldoende zijn, dan is het plaatsen van nestkasten op openbare gebouwen niet meer nodig. Ik ben van mening, dat onze organisatie hierover een gesprek moet aangaan met de Vereniging Slechtvalken Nederland. Als de Partij voor de Dieren bezwaar maakt in de Tweede Kamer over de wedvlucht Barcelona en zo begaan is met het lot van de postduif, laat ze zich dan hierover druk maken. Geen nestkasten meer, maar de natuur zijn gang laten gaan.
Alle duivenmelkers zullen hier erg blij mee zijn.
Indien de kasten niet verwijderd worden, dan roep ik liefhebbers op, om contact te zoeken met de personen die er over gaan. Hen verzoeken om de ringen te krijgen, zodat verder onderzoek mogelijk is en de eigenaren van de duiven te informeren dat hun duif gepakt is door een slechtvalk. Zij stellen dit zeer op prijs.
 
Wim Colsen,
Vogelbos 1,
4841 EM Prinsenbeek.
076-5413592

Laatste updates

2703990
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal aantal
1204
1685
3789
2640741
22064
44149
2703990

Your IP: 54.36.150.89
Server Time: 2020-02-18 15:24:34