Methode

duif32x32Voersysteem

Hierover wordt door iedere liefhebber verschillend gedacht en laten we wel wezen wanneer doet men het goed ( ja als de duiven goed komen hoor ik menigeen al zeggen ) maar hieraan ten grondslag ligt volgens mij op de eerste plaats goede duiven.

Het voer systeem komt hierin op een tweede plaats, ik weet dat er nu liefhebbers zullen zijn die denken, ik voer het goedkoopste voer wat er is en mijn duiven komen ook goed , echter op zo,n hok zullen nu eenmaal de eerder gememoreerde goede duiven gehuisvest zijn. En zullen de gevoerde bijproducten de tekorten van het goedkopere voer compenseren.

Toch zal rechtsom of linksom de doorsnee postduif behoefte hebben aan de benodigde voedingstoffen om uiteindelijk tot topprestaties te kunnen komen.

In de loop der jaren heb ik verschillende voer systemen uitgeprobeerd ,en uiteindelijk toch gekozen voor de volgende samenstelling welke ik zelf meng bestaande uit o.a

  • Gerry plus   Versele laga
  • Zoontjes mengeling
  • Weduwschap plus
  • Super-M   Mariman   ( voor het opvoeren naar de vlucht )

Verder staan er heel het jaar de benodigde bijproducten op het hok welke ik ook zelf samenstel en bestaan uit o.a

  • Roodsteen/Grit
  • Vitamineral
  • Rodivit
  • Vithalith
  • Snoepzaad
  • Piksteen

Dit wordt tijdens de kweek nog eens aangevuld met eivoer, dit alles samen gemend zijn de duiven verzot op en vormen een afdoende diversiteit aan voedingstoffen om top te kunnen presteren.

duif32x32Spelsysteem

Het spelsysteem wat ik al jaren toepas is het zogenaamde traditionele weduwschap en dit alleen met de doffers. Maar omdat ik mijn horizon wil gaan verbreden en mij ook wat zal proberen toe te gaan leggen op de overnacht vluchten zal ik ook het nestspel moeten gaan beoefenen.

De weduwnaars worden bij goed weer vanaf begin van het seizoen gespeeld, en de doffers voor de dagfond worden een week voor aanvang van het dagfond seizoen thuis gehouden en vervolgens om de 14 dagen gespeeld.Verder zal ik het africhtings programma van deze doffers wat aanpassen en beperken tot zo,n 5 à 6 vluchten vooraleer hun aan de dagfond kunnen beginnen.

De jonge duiven worden ook vanaf aanvang seizoen gespeeld en worden hieraan vooraf zo,n vijf à zes maal door mijzelf opgeleerd. Ik ben van mening dat een jonge duif in zijn geboortejaar zijn ervaring moet opdoen, en zal men merken dat duiven welke als jongen goed zijn opgeleerd, de verliezen als jarigen mee zullen vallen.

duif32x32Medisch

Op medisch vlak ben ik er de laatste jaren ook wel achter gekomen dat men zou kunnen volstaan met de jaarlijkse verplichte enting tegen paramixo.De medische controle is o.a in handen door Belgica de Weerd ( Jan van Wanrooy ) en Dierenarts Kees Timmers.

Het item blind kuren is hier dan ook de laatste jaren passé en wordt er alleen nog gekuurd als na controle blijkt dat de duiven wat blijken nodig te hebben. 

Controle,s laat ik graag door meerdere dierenartsen uitvoeren om een zo objectief mogelijk advies te krijgen over de gezondheidstoestand van mijn duiven. In de winter blijft de medicijnkast dichtgespijkerd en wordt volstaan met verse knoflook in het water, en dit wordt alleen bijgevuld. Mochten er onverhoopt in de winter toch duiven ziek worden, dan worden deze gelijk uit gesorteerd.

Ik ben dan ook van mening dat een duif van nature uit ook een natuurlijke weerstand moet kunnen opbouwen.  

 

Laatste updates

2670038
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal aantal
124
1160
5101
2604625
32261
37553
2670038

Your IP: 66.249.70.20
Server Time: 2020-01-23 07:50:51